ZeLi(g)

Arról, ami érdekel, ami fontos, amit szeretek: család, barátság Budapest, design, fotózás, panda... ilyenek :)

Friss topikok

  • ZenFlo: Lili, Édes Lili, de jó, hogy a gyökereinkből Te az írást is tovább viszed! Anyu is büszke Rád az b... (2012.06.05. 19:46) Családi gyökerekben barangolok
  • ZenFlo: Az írásod végére könnyes lettem! Csupa emlék, sok érzelem... ez maegy nehéz nap valahogy...! (2012.05.16. 18:11) Mozart reggelire
  • bercesagi: Igen! :) Tök jó lenne! :) Ha megépül, majd menjünk el és jóól nézzük meg! ;) (2012.05.10. 23:31) Nekünk is kell egy kis modern
  • ZeLig: ... nagyon szeretlek Flo! (2012.05.07. 11:09) Hiszek egy...
  • ZenFlo: MInden helynek jót tesz a zöld...! :) (2012.04.30. 23:07) Zöld, zöld, zöld

Címkék

& (1) 15. (1) agymenők (1) alicia (1) allen (1) anne (1) anyák (1) attila (1) az (2) bántalmazása (1) barátok (1) berlin (1) beszélgetés (5) biciklizés (1) bizalom (1) blog (1) boldogság (1) broadway (1) budapest (4) bujtor (1) chili (1) coelho (1) coldplay (1) család (5) családi (1) csoda (1) dal (1) dallam (1) deák (1) dél alföld (1) ébredés (1) ég (1) egyperces (1) einstein (1) ének (1) erika (2) ernő (1) érzés (1) esőben (1) évszak (1) fábián (1) felett (1) film (3) fotográfia (1) fotózás (2) főzés (1) fuvola (1) gasztronómia (1) gát (1) gondolat (1) gondolkodás (2) good (1) google (1) groteszk (1) gyerek (1) gyerekjog (1) gyermekek (1) gyermekvasút (1) hagyomány (1) hangulat (1) hervé (1) húsvét (1) idézet (1) időjárás (1) interjú (2) írás (2) irodalom (4) józsef (1) juli (1) kávé (2) kávéház (1) kert (1) keys (1) kirándulás (1) kisbaba (1) kokárda (1) köln (1) költészet (1) koncz (2) konyha (1) kopaszi (1) kossuth (1) kosztolányi (1) kultúra (4) látásmód (1) latinovits (1) látnivaló (1) libegő (1) locsolás (1) lucien (1) madách (1) március (2) márton (1) mary (1) mese (2) metropol (1) metropolitan (1) morning (1) mosoly (1) mozart (1) mozgás (1) munkácsi (1) művészet (1) múzeum (1) napja (1) németország (1) nemzeti (1) new (2) newyork (1) nyúl (1) ombudsman (1) önismeret (1) opera (1) örkény (1) ötlet (1) park (1) parlament (1) petőfi (1) pilinszky (1) pilvax (1) poppins (1) reggel (2) repülőgép (1) rock (2) rodney (1) rubik (1) rubik kocka (1) shirley (1) smith (1) sorozat (1) sors (1) származás (1) szél (1) szeretet (3) szexuális (1) színház (1) szobor (1) szokás (2) találkozó (1) tánc (1) tavasz (2) tér (2) terápia (1) terhes (1) természet (1) testvér (1) tojás (1) történelem (1) történet (1) tudomány (1) túrista (1) turizmus (1) unicef (1) ünnep (1) utazás (4) vanilia (1) végzet (1) vendégség (1) vers (1) virág (1) volvo (1) woody (1) york (2) zelig (1) zene (3) Címkefelhő

Örkény 100

2012.04.05. 15:27 | ZeLig | 2 komment

Ma lenne 100 éves Örkény István.

„Amikor megszülettem, olyan feltűnően szép voltam, hogy a főorvos karjára vett, és szobáról szobára végigmutogatott a klinikán. Azt mondják, még mosolyogtam is, amitől a többi mamák irigyen felsóhajtottak. Ez röviddel az első világháború kitörése előtt történt, 1912-ben, s azt hiszem, ez volt egyetlen teljes értékű sikerem” - írta magáról. De aztán az idő persze nem őt igazolta. A Macskajátékkal, a Tótékkal, az egyperces novelláival nagy hírnevet szerzett. Teljesen jogosan.

Magával valószínűleg sosem volt elégedett. Állítólag mindig regényt akart írni, de az végül nem sikerült. Szerinte csak „pörköltöket” alkotott. „Időbeosztásom a következő: reggel, amikor még friss és fogékony a fejem, a regényen dolgozom. Délután, amikor már nem friss, se nem fogékony a fejem, más egyebet írok. Az öt év alatt (délutánonként) megírtam egy csomó normális novellát, aztán egy csomó „egyperces” novellát, körülbelül két vagy három színdarabot, csupa mellékterméket, valahogy úgy, ahogy a háziasszony a karajról levagdalt húsdarabkákból, hogy ne vesszenek el, összecsap egy kis pörköltöt. Öt év óta pörköltöt publikálok.”

Különös, egyedi látásmódját az „Arról, hogy mi a groteszk” című egypercese mutatja be talán a legpontosabban:

Szíveskedjék terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, s ebben a pozitúrában maradva, a két lába közt hátratekinteni: Köszönöm. Most nézzünk körül, adjunk számot a látottakról. Íme, a világ fejtetőre állt. Férfilábak kalimpálnak a levegőben, visszacsúsznak a nadrágszárak, s a lányok, ó, ezek a lányok, hogy kapkodnak a szoknyájuk után!

Ott az autó: négy kereke a levegőben, mintha egy kutya a hasát akarná megvakargatni. Egy krizantém: keljfeljancsi, vékony szára az égbe mered, ahogy a fején egyensúlyozza magát. Egy gyorsvonat, amint füstcsóváján tovarobog. A Belvárosi Plébániatemplom a két tornyán levő két kereszten levő két villámhárító hegyével érinti csak a földet. És amott egy tábla a kocsma ablakában: !rös tlopasc nessirF Bent egy dülöngélő vendég - fejjel aláfelé - elhozza sörét a söntésből. A sorrend: lent a hab, rajta a sör, fent a pohár talpa. Egy csöpp nem sok, de annyi se csordul ki.

Tél van? Hát persze! Hiszen felfelé szállingóznak a hópelyhek, és az égbolt jégtükrén lóbálózva iringálnak a korcsolyázó párok. Nem könnyű sport!

Keressünk most már vidámabb látványt. Ímhol egy temetés! Fölhulló hópelyhek közt, fölcsöpögő könnyek fátyolán át végignézhetjük, amint a sírásók két vastag kötélen fölbocsátják a koporsót. A munkatársak, ismerősök, közeli s távoli rokonok, továbbá az özvegy meg a három árva göröngyöt ragadnak, s elkezdik a koporsót hajigálni. Jusson eszünkbe az a szívettépő hang, amikor a sírgödörbe ledobált rögök megdobbannak és szétomlanak. Az özvegy sír, jajonganak az árvák... Milyen más érzés fölfelé hajigálni! A koporsót eltalálni mennyivel nehezebb! Először is jó göröngyökre van szükség, mert a porhanyósabbja félúton szétesik. Van hát kapkodás, lótás-futás, taszigálódás a kemény rögökért. És hiába a jó göröngy; a rosszul célzott rög visszahull, és ha eltalál valakit - pláne, ha egy gazdag, előkelő rokont -, kezdődik a vihorászás, a káröröm egészséges kuncogása. De ha minden stimmel - kemény a rög, pontos a célzás, s telibe találja a deszkakoporsót -, megtapsolják a dobót, derűs lélekkel térnek haza, és sokáig emlegetik a nagy telitalálatot, a kedves halottat és ezt a mókás, pompásan sikerült szertartást, melyben nyoma sem volt a képmutatásnak, a tettetett gyásznak, a hazudott részvétnyilvánításnak.

Kérem, szíveskedjenek kiegyenesedni. Amint látják: a világ talpra állt, önök pedig emelt fővel, keserű könnyekkel sirathatják kedves halottaikat.

...

Itt egy grátisz egyperces is, Az információ”, és benne az egyik kedvenc „beszólásom”: „Mindnyájan a semmiből jövünk, és visszamegyünk a nagy büdös semmibe.” :)


Címkék: kultúra irodalom írás groteszk örkény egyperces

A bejegyzés trackback címe:

https://zelig.blog.hu/api/trackback/id/tr974365701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_astronaut 2012.04.05. 17:01:44

Megint kedvet kaptam az Egypercesek elolvasására...Jó is az pöri! Emlékszem olvasás közben potyogott a könnyem annyit röhögtem:)

ZenFlo 2012.04.05. 22:13:33

Látom, kezd a hangvételed is változni! :)
süti beállítások módosítása